dirigent

Nieuwe dirigent per 1 januari 2016

 

12549080_1107678555949315_3346093112831051474_n

Carlo van den Beld

Muzikale achtergrond

Carlo van den Beld is al op jonge leeftijd de muziekwereld ‘ingerold’. Niet in eerste instantie als dirigent, maar als organist. Dat had  veel te maken met zijn vader,  want die is zijn hele leven organist geweest. “Als kind nam hij me mee naar de kerk waar hij orgel speelde. Op die manier leerde ik het instrument al vroeg kennen en hielp ik mijn vader als registrant en dus bediende ik de registers van een pijporgel. Dan komt er ook een moment in je leven dat ik het grote orgel in de Plechelmus, waar mijn vader vaak speelde,  mocht bespelen. Mijn studie piano/orgel volgde ik aan de conservatoria in Zwolle en Arnhem. Ik was net 18 toen ik mijn eerste baan als organist kreeg in een kerk in Enschede. Dan krijg je automatisch te maken met koren en op de momenten dat een dirigent er niet is, dan neem je het over. Op die manier maakte ik kennis met het dirigeren en het begon steeds meer te kriebelen en ik begon het ook echt leuk te vinden. Dat leidde er toe dat ik een aantal koren, onder meer in Losser, onder mijn hoede kreeg. Als je één koor hebt, dan rol je al heel gauw de dirigentenwereld in.

Naast dirigent van meerdere koren is hij ook muziekleraar en heeft hij een muziekstudio aan huis. Een andere grote hobby van Carlo van den Beld is om samen met zijn neef Lex Lubbers op te treden. “Lex komt uit de jazzwereld en ik natuurlijk meer uit de klassieke hoek. We hebben elkaar echter gevonden en dat is eigenlijk wel heel bijzonder, omdat we vanuit andere disciplines muziek beoefenen en beleven. Het is echter heel goed mogelijk om jazz te spelen op een kerkorgel en dat samen met een sopraansaxofoon maakt het een feest om dit te doen. Een aantal keren per jaar treden we dan ook op, onder meer in mijn woonplaats Lonneker en dat zijn echt hele leuke concerten om te geven,” vertelt de dirigent.

Met Ootmusica wacht een nieuwe uitdaging, die hij met beide handen heeft aangegrepen. “De eerste maanden zullen  we aan elkaar moeten  wennen en leer ik het koor natuurlijk steeds beter kennen. Momenteel zijn we bezig om toe te werken naar Pasen en we verlenen  op Goede Vrijdag onze medewerking  in de viering in de kerk en dat doen we met de Meezing  Mattheüs. Verder heb ik mijn connecties in Zuid Twente en daar wil ik graag met het koor optredens verzorgen. Het is weer een ander gedeelte van Twente dan ze gewend zijn en dat kan alleen maar verfrissend werken.  Misschien brengen  we op den duur wel  kleine Oratoria  en wat mij zeker aanspreekt is de geschiedenis van de Kerstmelodieën  om aan de hand van de muziek het geboorteverhaal van Jezus te vertellen en daarbij gebruik te maken van ‘oude en jonge’ Kerstmuziek. Wat dat betreft zijn er op muzikaal gebied heel veel mogelijkheden om samen en in overleg met het koor  iets te doen. Dat zijn allemaal nog toekomstwensen. Eerst maar eens goed aan elkaar wennen.

Plaats een reactie