Jubileumconcert aankondiging en de generale

Een samenvatting van de generale repetitie  van Peter Baanstra met foto’s van Caspar Kouijzer.

Tijdens de generale repetitie van het jubilerende Ootmusica spat het enthousiasme er van af. De koorleden hebben er zichtbaar plezier in en het programma voor het Jubileumconcert, zondag 15 oktober om 14.30 uur in de Protestantse Kerk, wordt nagenoeg zonder pauzes achter elkaar afgewerkt.  Nog even geeft dirigent Carlo van den Beld de laatste aanwijzingen. Hier en daar moet het wat krachtiger en soms moet het tempo nog wat worden aangepast. Maar de generale repetitie verloopt verder gladjes en het koor lijkt klaar om het 90-jarig jubileum glans te geven met dit bijzondere concert.

Zingen om gemeenschappelijk iets te ondernemen
Het is dus  inmiddels 90 jaar geleden dat het Gemengd Zangkoor Ootmusica, destijds Looft den Heer, werd opgericht. In de eerste notulen worden namen genoemd als R. Corté, G. Tukkers, mevrouw Martens-Florijn en H. Hagedoorn.
De oprichtingsdatum is 27 februari 1927. Een jaartal waar het verenigingsleven, zeker in kleine plaatsen, nog heel sporadisch voorkwam. Zingen was destijds één van de weinige vormen om gemeenschappelijk iets te ondernemen. Men had ook niet al te veel materiaal nodig. Een goede stem, repertoire en het nodige enthousiasme vormden al de basis voor enkele leden van de Hervormde Gemeente om het koor ‘Looft den Heer’ op te richten.   G. Tukkers  werd benoemd tot de eerste dirigent. In die eerste jaren groeide het koor met leden van de Hervormde Gemeente uit Ootmarsum, Lattrop, Breklenkamp, Springendal en Nutter.  Met optredens in de kerk en in Ons Gebouw trad men voor het eerst voor het voetlicht. Er werd hard gewerkt aan een gedegen repertoire en daarmee kon de volgende stap gezet worden: Deelnemen aan concoursen.  Dat leidde tot eervolle prijzen en harmonie Caecilia moest regelmatig ‘uitrukken’ om het bekroonde koor in te halen, zoals dat in die jaren direct voor en na de oorlog nog gebruikelijk was.

Niet meer weg te denken
Dankzij de eigen concerten, uitvoeringen en optredens was het koor ‘Looft den Heer’ niet meer weg te denken uit de Ootmarsumse samenleving. In de hoogtijdagen kende de gemengde zangvereniging maar liefst 80 leden. Dat aantal haalde men de laatste decennia niet meer, maar toch mag het koor nog wekelijks zo’n 40 leden begroeten.
De gemiddelde leeftijd is met de jaren meegegroeid, want jonge aanwas voelt zich niet aangetrokken tot dit muziekgenre. Toch weet het koor zich staande te houden en dat leidde tijdens het 75-jarig bestaan tot een absoluut hoogtepunt met de uitvoeringen van de musical ‘Jozef en de Duizendkleurenjas’. Het zorgde voor veel positieve reacties en de vraag om deze musical een aantal jaren later nog eens uit te voeren. Ook deze editie leverde een aantal avonden een bomvolle kerk op.

En datzelfde gold ook voor de uitvoering van deze Jozefmusical in Enter in de Grote Kerk. Een periode onder leiding van Frans Heijdemann waar het koor met plezier en trots op terug mag kijken.

Zang en toneel
Jarenlang kende Looft den Heer, dat in de jaren negentig de naam Ootmusica kreeg, jaarlijks een optreden in Ons Gebouw. Met zang en toneel. Voor de pauze zong het koor en daarna was het de beurt aan de leden van het koor, die als toneelspelers op de planken durfden te staan. Deze avonden stonden garant voor gezelligheid. Uiteindelijk werd er voor gekozen om de zang weg te laten en alleen nog een avondvullend toneelstuk op te voeren, maar ook hier kwam enkele jaren geleden een einde aan.   De publieke belangstelling liep terug en het werd ook steeds moeilijker om spelers te vinden, want ook hier speelde de toenemende leeftijd van de toneelacteurs en -actrices een rol en vers bloed bleef uit.

Met het toneelstuk ‘Zo heeft meu Gerre het bedoeld’ nam men op vertrouwde wijze afscheid van het publiek en vielen de dieprode gordijnen na afloop voor de laatste keer dicht.

Jubileumconcert met een zeer gevarieerd programma
Het betekende niet het einde van het koor Ootmusica. Het hechte gezelschap bleef met veel plezier zingen en met de nodige optredens binnen en buiten Ootmarsum bracht men zingend leven in de brouwerij. In juni 2015 kwam er door het plotselinge overlijden van de dirigent Frans Heijdemann toch wel even een kink in de kabel. Deze muzikale duizendpoot had het koor op een hoger plan gebracht en met de uitvoering van de al genoemde Jozef musical, maar ook met de Mini-Passion een Meezing Mattheüs  kende het koor onder zijn leiding een prima periode. Er heerste diepe verslagenheid, maar ook hier geldt dat het leven verder gaat. In januari 2016 kreeg Ootmusica in Carlo van den Beld een nieuwe dirigent en hij is degene, die het gemengd koor voorbereid heeft op een uniek Jubileumconcert dat zondag 15 oktober om 14.30 uur in de Protestantse Kerk in Ootmarsum wordt gehouden.
Dit concert staat geheel in het teken van het 90 jarig jubileum  van  Ootmusica. De programmering is bewust heel divers om de  veelzijdigheid van het  koor te demonstreren.  Sommige stukken zijn gekozen,  omdat ze tot de mooiste koormuziek gerekend mogen worden,  zoals het Ave Verum van Mozart  en het Hallelujah  van Händel. Andere muziekstukken markeren  belangrijke momenten uit de geschiedenis van het koor, zoals  het  ‘Matona Mia Cara’ waarmee het koor hoge ogen scoorde op  een zangconcours. De geestelijke liederen doen recht aan de  geschiedenis van het koor dat vele jaren de naam  ‘Looft den Heer’ droeg.  De medley met liederen uit  ‘Jozef en de Duizendkleurenjas’  vertegenwoordigt  een periode waarin het koor veel waardering  oogstte met de uitvoering van musicals.
Aan het concert werken verder sopraan Ellen IJland mee, die onder meer solo zingt in het ‘Pié Jesu’ en ‘King all Glorious’.

Koorlid Henny Molendijk zingt solo in ‘The Rose en samen met Ellen IJland in het ‘Pié Jesu’.  De zussen Karin Baanstra en Henny Molendijk vertolken een solo in het prachtige ‘Peace on the river’. Tenor en Ootmusica lid Hans van Duijn verzorgt  een solopartij in de Jozefmedley en wel de Benjamin Calypso.  Samen met saxofonist Lex Lubbers verzorgt dirigent Carlo van den Beld een tweetal intermezzo’s.

‘Ootmarsums’ repertoire
Met ‘Oamd in ’t Ven’ en ‘De Karkklok’n’ zingt Ootmusica twee nummers, die door Ootmarsummer Chris Velthuis zijn geschreven. Bijzondere nummers, die in het Twentse dialect geweldig klinken. Tevens is er nog een Nederlandstalig muziekstuk te beluisteren en dat zijn de 3 redeloze zangen, waarvan de tekst een belangrijk onderdeel vormt en in de zang terug te horen is.

Kortom een Jubileumconcert, waarin het 90-jarige koor de lat hoog legt. De afgelopen maanden is er met hartstocht gerepeteerd en toegewerkt naar deze uitvoering.  Op 15 oktober vanaf 14.30 uur is het resultaat van al deze inspanningen  te horen in de Protestantse Kerk. De toegang is gratis en u bent allen van harte welkom.  Hopelijk dat dit koor het nog lang mag uitzingen!!!